donderdag 21 september 2017


Persbericht: TivoliVredeburg viert genocide op Inheems Amerikanen met kinderfeest De Grauwe Eeuw kondigt hiertegen acties aan.

TivoliVredenburg organiseert al sinds enige tijd het kinderfestival 'My first festival' de laatste editie was op 4 juni jl. Het thema van dit festival was "Cowboys en Indianen" en kinderen werden in het racistische redface gestoken en er werd op hun Facebook opgeroepen om in verentooi gekleed te komen. "Een cowboys en Indianenfeest is hetzelfde als een nazi's en Jodenfeest." aldus Actiegroep de Grauwe Eeuw. De verentooi is een spiritueel symbool voor indigenous volken en het zomaar dragen van dit symbool doet afbreuk aan de culturen van volken die al sinds 1492 slachtoffer zijn van de grootste genocide ooit, deze vorm van racisme noemt men cultural appropriation. Actiegroep De Grauwe Eeuw vindt het extra verwerpelijk dat TivoliVredenburg hiermee kinderen indoctrineert. TivoliVredenburg is hierop geattendeerd, heeft het racisme erkend maar neemt niet de verantwoordelijkheid om dit publiekelijk te erkennen en er fatsoenlijke educatie over te geven. Na de commotie die er over blackface is ontstaan de afgelopen jaren vindt Actiegroep De Grauwe Eeuw dit onacceptabel, mede omdat dit racistisch festival wordt gefinancierd door de inwoners van Utrecht in de vorm van de miljoenen aan subsidie die Gemeente Utrecht hierin steekt. Actiegroep De Grauwe Eeuw kondigt om die reden een campagne aan tegen TivoliVredenburg en eist publiekelijke erkenning van het racisme en dat TivoliVredenburg het grote podium waarover hen beschikt zal inzetten voor educatie over racistische stereotyperingen en de koloniale geschiedenis van het Amerikaanse continent, een geschiedenis waarin Nederlanders een grote rol speelden en die minstens 100 miljoen oorspronkelijke bewoners van dit continent het leven kostte. Tivoli Vredenburg handelt via de Code of Governance Cultuur maar door dit racisme en de weigering om fatsoenlijke educatie hierover te geven voldoen ze niet aan artikel 6 van die Code of Governance. Actiegroep De Grauwe Eeuw heeft als onderdeel van hun campagne de gemeente Utrecht al verwittigd hierover en gevraagd naar een onderzoek naar eventuele stopzetting van de subsidies aan TivoliVredenburg.

__________ einde persbericht_______

Aanvullende info.

Een activist van Actiegroep De Grauwe Eeuw maakte de vergelijking tussen nazis en cowboys en hier werd verontwaardigd op gereageerd door Arjan van der Horst van TivoliVredenburg en hierom heeft hij zelfs de communicatie stopgezet. Het is echter algemene kennis dat Hitler veel van dezelfde methoden van genocide gebruikte dan de V.S. op de oorspronkelijke bewoners van het continent Amerika. Zo deden beide partijen aan geboortebeperking van hun slachtoffers, beide partijen zagen hun slachtoffers als inferieur ras en Hitler liet zich voor zijn concentratiekampen inspireren door de V.S. reservaten voor American Indians. Ook de dodenmars heeft Hitler afgekeken van de V.S. die o.a. de Trail of tears gebruikte voor de dood op duizenden Cherokee.

https://indiancountrymedianetwork.com/history/events/ugly-precursor-to-auschwitz-hitler-said-to-have-been-inspired-by-us-indian-reservation-system/

De activist heeft ook het gesprek tussen hem en de persoon verantwoordelijk voor de klacht afhandeling gepubliceerd om vanuit maatschhappelijk belang te laten zien hoe schandalig TivoliVredenburg omgaat met racisme gerelateerde klachten. Een bedrijf wat op miljoenen subsidiegeld opereert dat zo onverschillig met racismeklachten omgaat verdient geen subsidie. TivoliVredenburg dreigde hierop met vervolgstappen.

Actiegroep De Grauwe Eeuw is een activisten collectief dat actie voert tegen koloniale verheerlijking en werkt na acties in Utrecht samen met de mensenrechtenafdeling van gemeente Utrecht om de straatnamen van o.a. de wijk Lombok te dekoloniseren. De actiegroep kwam nationaal in het nieuws door een actie in Hoorn waarbij groepsleden enkele VOC monumenten voorzagen van rode verf met de teksten 'genocide' en 'stop koloniale verheerlijking'. Ook diende de Actiegroep recentelijk een verzoek in bij Rijkswaterstaat om de naam van de Coentunnel aan te passen.

Facebook Grauwe Eeuw
https://www.facebook.com/Actiegroep-De-Grauwe-Eeuw-1009565472513742/

My first festival:

https://www.facebook.com/MyFirstFestival/

Info over het racistische aspect van cultural appropriation:

http://nativeappropriations.com/2010/04/but-why-cant-i-wear-a-hipster-headdress.html

Informatie over redface:

https://www.vice.com/en_ca/article/yvqk7m/redface-is-just-as-offensive-as-blackface-909

************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over de 4,5 miljard gulden ‘herstelbetalingen’ die Indonesië aan Nederland heeft betaald

Over de financiële voordelen die Nederland gehaald heeft uit de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië op 27 december 1949 wordt door Neder...