woensdag 1 november 2017

Open brief aan wethouder DiepeveenGeachte Wethouder,

Hoewel u zelf niet het fatsoen had om ons persoonlijk in te lichten over uw besluit, u liet namelijk een van uw werknemers de raadsmemo naar ons doorsturen, schrijf ik toch een persoonlijk bericht aan u.

Toen u mij uitnodigde op uw luxe kantoor in die grote ivoren toren van waaruit u werkt vond u het erg belangrijk om mij persoonlijk te woord te staan en de afwikkelingen van de laatste dagen hebben mij duidelijk gemaakt waarom u dat deed. Ik heb de opnamen die ik maakte van het gesprek dat ik met u had nog eens beluisterd, omdat ik wist dat dit mijn gevoel zou bevestigen. Ja, ik weet het. "Ongehoord om zo'n gesprek op te nemen", gaat u nu verkondigen aan de wereld, echter zijn wij niet van gisteren en zijn wij zeer bewust van de geschiedenis waarin witte instituten allerlei zaken beloofden aan niet witte mensen maar ze niet nakwamen. Wij wisten dus dat zo'n opname cruciaal zou worden in het geval u zoiets uithaalt als u gisteren deed. In de opname valt terug te horen hoe u mij, zei het zachtjes, onder druk zet om een rol te spelen in het hele dekolonisatieproject. Ik geef in dat gesprek duidelijk aan dat het uw taak als bestuurder is om te werken aan het oplossen van racisme en dat u het probleem niet moet neerleggen bij slachtoffers van racisme. Aangezien u mij tot drie keer toe beloofde dat Gemeente Utrecht het straatbeeld wil dekoloniseren heb ik uiteindelijk schoorvoetend toegegeven.

U heeft als werhouder van een partij die tegen discriminatie zegt te zijn en zelfs die portefeullie beheert een knap stukje uitbuiting van niet witte mensen opgevoerd. U geeft mij de opdracht om partijen bij elkaar te zoeken en om de hele zaak te organiseren en U heeft erop aangedrongen om dit te doen als De Grauwe Eeuw. Ik vind het daarom erg vreemd dat u nu doet alsof u ons zwaar straft omdat u zich laat gijzelen door een rechtse lijsttrekker die gebruik maakt van onderdrukkingsstrategiën als tone policing. Wij waren vanaf het eerste moment al niet enthousiast over een verplichte deelname en we stonden zelf al op het punt om uit dit project te stappen aangezien u van alle kanten druk legde om ons te matigen in bijv. de actie tegen TivoliVredenburg. Dit aan het lijntje lopen bij instituten als de Gemeente Utrecht druist regelrecht tegen ons dekolonisatieproces in, samenwerken was voor ons daardoor steeds lastiger te verkopen aan onszelf en aan anderen. Dit matigen deed u omdat witte partijen ongemakkelijk werden van de zaken die wij in het openbaar schreven, zaken die gewoon historisch correct zijn. Onze taak zat er al lang op in dit geheel en we hadden het zelf ook al uit handen gegeven aan werkgroep straatnamen dit hebben we zelfs via onze FB pagina zo verklaard.

Voorgaande neemt niets weg van uw schandelijk stukje uitbuiting en het criminaliseren van ons. U wist vanaf moment 1 met wat voor partij u in zee ging en toch vond u dat geen probleem. Dus we mogen aannemen dat u hierop voorbereid was indien er vragen zouden komen, tenzij u altijd al van plan was om ons uit het project te zetten en dat laatste daar lijkt het steeds meer op. U deed mij allemaal beloftes, niet omdat u dacht aan het afbreken van racisme, u deed dit omdat gemeente Utrecht nu de eerste was die een project als het onze zou doen. Wij hebben om die reden zelfs op hande zijnde acties opgeschort, weet u nog? Dit is ook allemaal terug te beluisteren in de opnames dus ik wil ze u best toesturen wanneer u zegt dat u dit niet meer weet. U haalt een partij erbij die nog nooit netjes in het gareel liep en die gevoelige zaken op de agenda zet dus een voorbereide reactie was een logische stap voor het geval van vragen, die voorbereide reactie was er echter niet dus is het kristal helder voor ons.

U heeft mijn tijd, energie en netwerk uitgebuit voor een prestigeproject van Gemeente Utrecht en zodra alles liep heeft u mij via een schofterige manier aan de straat gezet en dat liet u doen door een van uw medewerkers. Het werk wat ik voor u deed en het extra werk wat het kost om de opgeschorte acties opnieuw startklaar te maken hebben ons vele uurtjes wakker gehouden en zullen dat de komende tijd blijven doen, dit alles zodat u zichzelf straks op de borst kunt kloppen over het puike project wat Gemeente Utrecht presenteert.
Ik accepteer dit allemaal omdat het allemaal niet om mij, noch om De Grauwe Eeuw, noch om gemeente Utrecht gaat. Dit gaat over het dekoloniseren van het Utrechtse straatbeeld en dat heeft prioriteit. Ik weet zeker dat u zich bij de studenten die zich aanmelden aan uw beloftes zult houden, ook weet ik zeker dat u dit bij de andere aangeschoven partijen zult doen. Dit alles is de enige reden waarom ik niet de opnames publiceer. Ik heb namelijk met uw machtsmisbruik, uw lafhartig gebuig voor rechtse politiek en uw loze beloftes een probleem. Niet met die andere partijen. O.k. u doet nu wel alsof het om een "recent ingenomen standpunt op social media" gaat zodat het niet lijkt alsof VVD u gegijzeld heeft. Maar wanneer u aan niemand kunt verklaren wat dat ingenomen standpunt is dan lijkt het alleen maar meer op een tactiek om ons te criminaliseren.

Voor een partij/wethouder die zich met discriminatie issues bezighoudt houdt u er een behoorlijk racistische agenda op na wanneer u zo omgaat met degenen die vooraan in de strijd tegen racisme gaan en de eerst klappen opvangen.

We zullen u binnenkort de nota presenteren voor de gemaakte kosten, mensuren, bemiddelingskosten en te verwachten mensuren die we moeten steken in het opnieuw opstarten van de acties die we voor Gemeente Utrechts primeur hebben opgeschort. Dit bent u allemaal met mij mondeling overeen gekomen tijdens de eerste ontmoeting en ik ga ervan uit dat het voor Utrecht geen optie is om niet witte mensen voor niets het werk te laten doen waar ambtenaren veel langer mee bezig zijn.

Met strijdbare groet,

Michael van Zeijl

Actiegroep de Grauwe Eeuw


* inmiddels blijkt dat de wethouder zijn besluit nam om een FB status over zelfverdediging tegen racisme die gedeeld werd Michaels privé social media. Diepeveen schrijft dit dus toe aan alle leden van de Grauwe Eeuw alsof het het ons collectieve standpunt is. En zo blijkt mag je je volgens Diepeveen niet verdedigen tegen racistische haat en agressie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over de 4,5 miljard gulden ‘herstelbetalingen’ die Indonesië aan Nederland heeft betaald

Over de financiële voordelen die Nederland gehaald heeft uit de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië op 27 december 1949 wordt door Neder...