dinsdag 22 augustus 2017

Bercerruillo, Leoncillo en Bruto


Drie namen die je vast niks zullen zeggen maar in hun eigen tijd, wanneer men deze namen noemde, ging het over "legendarische oorlogshelden". Een voorbeeld van hoe waardevol deze "helden" waren is de beloningen die ze ontvingen voor hun campagnes.

-Bercerruillo, het terreur van Borinquen, kreeg anderhalve keer het salaris van een boogschutter van hun baas Ponce de Leon. Er waren uiteindelijk 50 pijlen nodig om Bercerruillo te vellen.

-Leoncillo, Bercerruillo’s kind kreeg opgeteld zo'n vijfhonderd gouden pesos als beloning voor hun vele campagnes. Hen was de eerste Westerste van hun soort die de Atlantische oceaan overstak.

-Bruto, kreeg 20 slaafgemaakten als buit nog voor hun cariërre eindigde. 

Deze drie namen riepen bij hun slachtoffers echter angst op, terechte angst want zo doodde Bercerruillo in hun eentje al eens in een half uur drieëndertig mensen.
Deze oorlogs"helden" boezemen bij de nazaten van hun slachtoffers nog steeds angst in en wanneer je zo leest waarom deze drie "legendarisch" waren dan zul je dat begrijpen.









Alle drie waren "legendarische" oorlogshonden die de conquistadors (witgewassen term voor Spaanse invasieplegers en bezetters) gebruikten tijdens veldslagen. De Spanjaarden hadden in hun strijd tegen de oorspronkelijke bewoners van de Canarische eilanden ontdekt dat honden erg effectief waren. Sindsdien fokten ze Mastiffs en hazewindhonden speciaal voor dit doel en voorzagen deze honden soms zelfs van een harnas voor ze het slagveld op gingen. De Mastiffs van die tijd waren gigantisch en beten dwars door de lichte pantsers van de Moren, de hazewindhonden waren onwijs snel en werden getraind om de buiken van de tegenstanders open te rijten. De honden vochten mee tegen de Moren in de strijd om Grenada en hielpen mee aan de overwinning. Deze honden waren al angstaanjagend maar in de "Amerikaanse" kolonies verdienden deze honden met recht hun bijnaam 'honden uit de hel'.




De Spaanse invasieplegers namen deze honden al tijdens de tweede reis die Columbus in 1493 maakte mee naar "Amerika". Deze reis had als enig doel invasie en kolonisatie. 17 zwaar bewapende schepen met aan boord 1200 mensen, enkele paarden en 12 honden vertrokken naar het continent. Onder de mensen aan boord waren ook enkele hondentrainers die hadden meegevochten tegen de Moren. 

De honden bleken al snel een perfect middel voor kolonisatie want de eerste keer dat een van de honden ingezet werd tegen de indigenous bevolking was deze hond zo effectief dat vanaf dat moment de, veelal bijna naakte, bevolking doodsangsten uitstond voor deze honden. Ze werden ook bij elke invasie met succes ingezet. 
Het nieuws over de effectiviteit van de honden bereikte snel de overkant van de oceaan en vanaf toen werden met elk schip richting "Amerika" honden meegestuurd, al spoedig waren het er duizenden. Zowat elke gouverneur generaal van van de Spaanse koloniën zette honden in tegen de indigenous bevolking en binnen de kortste tijd waren deze honden expert in de jacht op de indigenous bevolking.

De Spanjaarden waren voornamelijk uit op goud, Columbus had de Spaanse koningin gegarandeerd dat er bergen goud te halen waren in "Amerika". Toen dit tegen bleek te vallen ging hij over tot extreme methoden om de indigenous bevolking van goud af te persen. Columbus introduceerde bijvoorbeeld een systeem van belasting wat inhield dat elke Taino boven de 14 jaar elke drie maanden een bepaald gewicht aan goud moest afdragen aan de Spaanse bezetters. Slaagde iemand niet erin om dit goud bij elkaar te krijgen dan werden de handen van die persoon afgehakt en om nek van degene gehangen en bloedde die persoon op deze wijze dood. 



Ook dwong Columbus de indigenous bevolking tot slavernij in goudmijnen en met een rantsoen van slechts 1/5 van de voedingsstoffen die Afrikaanse tot slaaf gemaakten later zouden krijgen, om hun zware lichamelijke arbeid te verrichten, stierven de indigenous bewoners massaal aan honger en uitputting. Er stierven er ook onwijs veel door zelfmoord, de omstandigheden voor de tot slaaf gemaakten waren zo vreselijk dat moeders hun kinderen doodden om ze dit te besparen. Om je een indicatie te geven over de situatie verwijzen we naar Haïti, daar alleen al stierven in 2 jaar tijd 250.000 mensen. "Meisjes" van 9/10 jaar oud werden als seksslaven gebruikt voor Columbus' kolonisten en ook werden tot slaaf gemaakten verhandeld en verscheept naar bijv. Europa. De Engelsen hebben samen met de Spanjaarden meer dan vijf miljoen   indigenous Amerikanen tot slaaf gemaakt. De vele meegebrachte honden werden ingezet om jacht te maken op hun en de honden kregen op een gegeven moment zelfs mensenvlees van vermoordde gevangenen te eten zodat ze nog bloeddorstiger en dodelijker werden in een gevecht of tijdens de jacht. De handel in dit mensenvlees was zo grootschalig dat er zelfs door heel het gekoloniseerd gebied stalletjes te vinden waren waar men in grote stukken gehakte lijken van de indigenous bewoners kon kopen als hondenvoer. Werden ze niet tot slaaf gemaakt dan werden ze aan de honden gevoerd. Daar kwamen ook nog eens de Europese ziektes bovenop die ook voor grote sterfte zorgden. Later werden deze ziektes zelfs bewust als biologisch wapen ingezet, een tactiek ze bij invasies wereldwijd zouden toepassen.



Voor de Spaanse invasies leefden er naar de schatting van kolonisten 100 miljoen mensen in "Amerika". Maar dat moeten er veel meer zijn aangezien recent onderzoek naar vegetatie langs oevers van de Amazone uitwees dat het gebied zeer dichtbevolkt was, de indigenous bevolking zelf schat het aantal doden zelfs op 500 miljoen en dat cijfer correspondeert meer met de bevindingen van dat onderzoek. Hoeveel slachtoffers de Spanjaarden en later ook kolonisten uit andere landen maakten is niet bekend. Maar het moeten er ontzettend veel geweest zijn als we alleen al kijken naar hoe ze de Taino samenleving rond 1500 al bijna geheel vernietigd hadden. En aangezien die vernietiging nog altijd op institutioneel niveau doorgaat spreken we van de grootste holocaust ooit. Een holocaust die zonder Bercerruillo, Leoncillo en Bruto misschien wel heel anders had uitgepakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Over de 4,5 miljard gulden ‘herstelbetalingen’ die Indonesië aan Nederland heeft betaald

Over de financiële voordelen die Nederland gehaald heeft uit de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië op 27 december 1949 wordt door Neder...